Ewa_Gotuje

Smak szczęścia, czyli tajemnicze umami

Kwaśny, słodki, słony i gorzki – wydawałoby się, że to są wszystkie smaki, jakie jest w stanie wyczuć człowiek. Ale jest jeszcze jeden smak podstawowy: umami. Pierwszy raz stykamy się z nim już w niemowlęctwie, bo umami smakuje mleko matki.

Umami to smak dzieciństwa. / fot. 123rf.com

 

Umami to jeden z pięciu podstawowych, znanych nam smaków. Jest to smak, opisywany jako „intensywny", „mięsisty" czy „rosołowy". Wywołuje przyjemne, tłustawe wrażenie na języku. Umami sprawia, że smak potrawy staje się pełniejszy. Mamy wrażenie, że składniki i smaki komponują się ze sobą idealnie.


Smak szczęścia

Co się dzieje, kiedy coś smakuje nam umami? Receptory na całej powierzchni języka i w jamie ustnej (zarówno u ludzi, jak i u zwierząt) wykrywają glutaminiany i nukleotydy. W wyniku odbioru bodźca smakowego umami, w organizmie zaczynają być produkowane neurotransmitery, a wśród nich serotonina, nazywana „hormonem szczęścia". Na pewno nie bez znaczenia jest fakt, że smak umami kojarzy się nam z domem, bo... prawdziwą „bombą umami" jest gęsty, esencjonalny rosół.

 

Pyszny przepis na rosół. Kliknij!

rosół przepis


Co smakuje umami?

Ten smakowity smak jest obecny w:

- mięsie,
- rybach,
- dojrzewających serach,
- pomidorach,
- szpinaku,
- winogronach,
- selerze,
- orzechach,
- grzybach,
- brokułach,
- zielonej herbacie,
- sosie sojowym,
- wodorostach.

To właśnie od wodorostów zaczęła się cała historia umami. W 1908 roku Kikunae Ikeda, profesor Uniwersytetu Tokijskiego odkrył, że za smak rosołu z wodorostów kombu jest odpowiedzialny kwas glutaminowy. Uznał, że smak wywołany przez ten związek chemiczny powinien być wyodrębniony, tak jak pozostałe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny.

Przyprawą i dodatkiem do żywności o smaku umami jest glutaminian sodu (kod na opakowaniach E621), dodawany do wielu potraw i produktów. Wbrew „chemicznej" nazwie, nie jest on szkodliwy dla człowieka. Podejrzewano, że może mieć związek z syndromem chińskiej restauracji, ale najnowsze badania tego nie potwierdzają. Glutaminian jest również naturalnie produkowany w ludzkim organizmie.


10 szokujących faktów o jedzeniu! Kliknij!
10 szokujących faktów o jedzeniu

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133308

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3