Dania jednogarnkowe

Smak szczęścia, czyli tajemnicze umami

Kwaśny, słodki, słony i gorzki – wydawałoby się, że to są wszystkie smaki, jakie jest w stanie wyczuć człowiek. Ale jest jeszcze jeden smak podstawowy: umami. Pierwszy raz stykamy się z nim już w niemowlęctwie, bo umami smakuje mleko matki.

Umami to smak dzieciństwa. / fot. 123rf.com

 

Umami to jeden z pięciu podstawowych, znanych nam smaków. Jest to smak, opisywany jako „intensywny", „mięsisty" czy „rosołowy". Wywołuje przyjemne, tłustawe wrażenie na języku. Umami sprawia, że smak potrawy staje się pełniejszy. Mamy wrażenie, że składniki i smaki komponują się ze sobą idealnie.


Smak szczęścia

Co się dzieje, kiedy coś smakuje nam umami? Receptory na całej powierzchni języka i w jamie ustnej (zarówno u ludzi, jak i u zwierząt) wykrywają glutaminiany i nukleotydy. W wyniku odbioru bodźca smakowego umami, w organizmie zaczynają być produkowane neurotransmitery, a wśród nich serotonina, nazywana „hormonem szczęścia". Na pewno nie bez znaczenia jest fakt, że smak umami kojarzy się nam z domem, bo... prawdziwą „bombą umami" jest gęsty, esencjonalny rosół.

 

Pyszny przepis na rosół. Kliknij!

rosół przepis


Co smakuje umami?

Ten smakowity smak jest obecny w:

- mięsie,
- rybach,
- dojrzewających serach,
- pomidorach,
- szpinaku,
- winogronach,
- selerze,
- orzechach,
- grzybach,
- brokułach,
- zielonej herbacie,
- sosie sojowym,
- wodorostach.

To właśnie od wodorostów zaczęła się cała historia umami. W 1908 roku Kikunae Ikeda, profesor Uniwersytetu Tokijskiego odkrył, że za smak rosołu z wodorostów kombu jest odpowiedzialny kwas glutaminowy. Uznał, że smak wywołany przez ten związek chemiczny powinien być wyodrębniony, tak jak pozostałe smaki: słodki, słony, gorzki i kwaśny.

Przyprawą i dodatkiem do żywności o smaku umami jest glutaminian sodu (kod na opakowaniach E621), dodawany do wielu potraw i produktów. Wbrew „chemicznej" nazwie, nie jest on szkodliwy dla człowieka. Podejrzewano, że może mieć związek z syndromem chińskiej restauracji, ale najnowsze badania tego nie potwierdzają. Glutaminian jest również naturalnie produkowany w ludzkim organizmie.


10 szokujących faktów o jedzeniu! Kliknij!
10 szokujących faktów o jedzeniu

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Czarny Książę

Ciasto mocno czekoladowe i wilgotne jak brownie albo murzynek za sprawą biszk...

Odsłon: 9738

30 min
30
Dania główne Gulasz wieprzowy

Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej...

Odsłon: 319

30 min
7
30 min
19
Desery Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i c...

Odsłon: 4097

>60 min
17
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

5
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

6
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

29
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0